Rikollisuuden taustalta löytyy paljon erilaista huono-osaisuutta. Vangeista noin 90 prosentilla arvioidaan olevan päihdeongelma.
Suurin yksittäinen rikostyyppi ehdottoman vankeuden sijaan tuomittavaan yhdyskuntapalveluun on törkeä rattijuopumus. Myös erilaiset oppimisvaikeudet ja keskittymishäiriöt ovat yleisempiä vangeilla ja rikoksiin syyllistyneillä kuin väestöllä keskimäärin.
Oppimisvaikeudet ja keskittymisen ongelmat estävät myös koulutuksen ja ammatin hankkimisen ja siten lisäävät syrjäytymisriskiä.
Rikollisuuden ehkäiseminen pureutumalla syrjäytymiskehitykseen jo aikaisessa vaiheessa on paras sijoitus tulevaisuuteen, minkä kunta voi tehdä.
On laskettu, että vanhempien tukeminen kasvatuksessa ja panostaminen koulunkäynnin loppuunsaattamiseen ehkäisee noin 2–3-kertaisesti aikuisiän vakavia rikoksia verrattuna saman summan sijoitukseen rikollisten poliisivalvontaan tai rikoksenuusijoiden pitkäaikaiseen vankeuteen.
Sote-asioiden siirtyminen maakunnille jättää kunnille vastuun terveyttä edistävistä palveluista. Tarvitsemme matalan kynnyksen paikkoja, joissa nuoret voivat oleilla, harrastaa kulttuuria ja kuntoliikuntaa. Päihde- ja mielenterveysongelmaiset tarvitsevat matalan kynnyksen päivätoimintakeskuksensa.
Kalliiden korjaavien palveluiden sijaan painopiste tulisi olla ongelmia ennalta ehkäisevissä palveluissa.
Petri Vähäkangas
rikosseuraamustyöntekijä
kuntavaaliehdokas (vihr.)
Jyväskylä
(julkaistu Keskisuomalaisessa 6.4.2017)