Siirry suoraan sisältöön

Tuu mulle avautumaan!

Mikä olisi sinun mielestäsi tärkeintä Jyväskylän tulevaisuuden kannalta? Mitä Jyväskylän Vihreiden pitäisi tehdä? Mitä haluaisit kysyä?

Tuu mulle avautumaan! eli kirjoita tuohon alle kommenttia, niin lupaan vastata kaikkiin kysymyksiin. Myös suoraan saa ottaa yhteyttä (petri at petrivahakangas.fi). Saa käyttää nimimerkkiä tai jopa omaa nimeä!

Minun on vaikea mieltää itseäni jonkin tietyn asian ajajaksi politiikassa (jos pelkkä vihreys ei ole sitä). En siis koe ajavani jonkin tietyn ryhmän ’etuja’ vaan mieluummin mahdollisuuksia elää vihreämpää arkea Jyväskylässä (ja tässä maailmassa). Vaalisloganiksi olenkin valinnut ”Tuu mulle avautumaan” eli haluan ennemmin kuunnella ja keskustella. Jos nyt vaaliteeseistäni pitäisi nostaa vaikkapa kolme minulle tärkeää asiaa esille, niin ne olisivat

 1.  Jyväskylän yritysstategian tulee perustua pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten tukemiseen ja korkean osaamisen yrittämisen tukemiseen. 
 2. Lähivihreyttä: lähiruokaa kouluihin, päiväkoteihin ja vanhuksille! lähikirjastot säilytettävä ja pidettävänä elävinä kulttuurikeskuksina. Lähikirjastojen tulisi olla myös auki enemmän silloin, kun ihmisillä on vapaa-aikaa. Lähikirjastoista voisi tehdä lähipalvelupisteitä, joissa on itsepalvelulainauksen lisäksi tarjolla toimintaa nuorisolle, kokoontumistiloja kansalaistoiminnalle sekä vaikkapa sosiaali- ja terveyspalveluja. Kaupunginosiin luotava lisää lähitapahtumia ja kansalaistoimintaa on tuettava. Lapset lähikouluihin ainakin alakoulussa ja päivähoitopaikat läheltä kotia. 
 3. Avoimempi Jyväskylä. Asukkaat mukaan asioiden suunnitteluun ja vaikkapa päättämään osallistuvan budjetoinnin keinoin, mihin käytetään rahaa. Valtuuston kokouksista suora videolähetys sekä radiolähetys (toteutuu jo www.hear.fi)  ja vaikkapa kerran vuodessa avoimet lautakunnan kokoukset.  

Vaajakosken Kohinoilla 12.8.2012. Kuva: Virpi Kauko.


 

8 kommenttia artikkeliin “Tuu mulle avautumaan!”

 1. Hankintalaki kai kieltää suosimasta paikallisia yrityksiä. Miten kouluruoan tms. kilpailutus pitäisi käytännössä tehdä, jotta lähiruoka voittaisi? Entä luomu- tai Reilun kaupan vaihtoehto?

  1. Hankintojen yhdeksi laatukriteeriksi voi ottaa myös ympäristöarvot ja/tai yrityksen ympäristöohjelman tai -strategian. Mikään ei myöskään estä Jyväskylän kaupunkia siirtymästä hankkimaan pelkästään luomua tai Reilun kaupan tuotteita. Myös osan hankinnasta voisi ’korvamerkitä’ luomuksi, jos rohkeus ei riitä ostamaan pelkästään luomua. Maakunta ja erilaiset kehittämisyhtiöt (JYKES) voisivat auttaa myös lähiruoan tuottajia kehittämään markkinointiaan ja myyntiään konsultoimalla sekä kouluttamalla. Käytännössä pitäisi myös sallia osatarjoukset hankinnoissa. Surullisen kuuluisan pesulahankkeenkin olisi voinut toteuttaa seudullisesti niin, että JYKES-Kiinteistöt olisivat rakentaneet Jyväskylän lähelle pesulatilan, johon olisi kilpailutettu palveluntarjoaja toimimaan ko. tiloissa. Mutta en osaa kyllä sanoa, miten lähiruoka varmasti voittaisi, paitsi siten, että Jyväskylä tuottaisi omana toimintana ruokansa. 🙂 Olisihan hienoa, jos kaupungin palkkalistoilla olisi sitten maatalouslomittajia ja renkejä. 😀

  1. Yritystoiminnan tulee lähtökohtaisesti olla kannattavaa ja suora tukeminen on kilpailun vääristämistä. Jyväskylän kaupunki voisi hankinnoissaan mahdollistaa osatarjousten jättämisen ja ilmoittaa myös hankinta-arvon alle jäävistä hankinnoista etukäteen, jotta paikalliset yritykset voisivat tarjota tuotteitaan ja palvelujaan. Hankintoja ei ole myöskään pakko keskittää, vaan voidaan valita useita toimittajia, jotka täyttävät hankinnan kriteerit. Pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat myös tiloja ja toimivan perusinfran (liikenneyhteydet jne). Kehittäisin keskustaa enkä rakentaisi kaupan suuryksiköitä, jotka ennemmin vaikeuttavat pienempää yritystoimintaa. Yrittäjillä itsellään olisi tähän varmasti eniten annettavaa eli heitä pitäisi kuunnella. Olen esittänyt vaaliteeseissäni, että etätöitä ja/tai liikkuvaa työtä tekeville yrittäjille tehtäisiin avointa työskentelytilaa, jossa voisi olla mm. toimistopalveluita (kopiokone, neuvottelutiloja, videoneuvotteluyhteydet jne), joita voisi vuokrata kohtuuhintaan.

   Petri

 2. Miten Petri näet pienyrittäjien, siis ihan pienten, mahdollisuudet ja tulevaisuuden? Millaisin keinoin saisimme helpotusta pienten yrittäjien arkeen?
  – Tehdään yhdessä Jyväskylästä parempi paikka yrittää! –

  1. Petri Vähäkangas

   Ihan pienten yrittäjien mahdollisuudet ja tulevaisuuden näen aavistuksen positiivisena. Pieni on aina kuitenkin ketterä ja pystyy reagoimaan markkinoiden muutoksiin nopeasti. Pienellä ei myöskään ole pääomat yleensä kiinni isoissa toimitiloissa, vaan yrityksen tärkein pääoma on yrittäjä itse.
   Kaiken yrittämisen pohjalla on aina hyvä ja kannattava liikeidea. Minä panostaisin aluksi yritysideoiden kehittämiseen (koulutus, konsultointi) sekä sen jälkeen taas koulutukseen ja konsultointiin (liikeidean kehittäminen, markkinointi, viestintä, verkkoviestintä, verkostoituminen) jne. Yksinäisellä pienyrittäjällä on suuri vaara ajaa itsensä loppuun, joten minusta kannattaa keskittyä olennaiseen. Jos ei osaa taloushallintoa, niin ostaa sen osaavalta jne. Arkeen myös käsittääkseni tuo helpotusta myös yrittäjien sijaispalvelu http://www.sipa.fi

  1. Petri Vähäkangas

   Onpa harmi. :-/ Ongelmana tuollaisissa projektiluonteisissa jutuissa on se että mitä siitä siirtyy käytäntöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.