Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnan kokous 19.9.2012 Talousarvio 2013

Eilisessä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunnan kokouksessa käsiteltiin vuoden 2013 talousarviota. Keskustelussa kritisoin valmistelun tapaa: virkamiesten esitys säästökohteista esiteltiin 28.8.2012 sivistyksen alueen iltakoulussa ja samat esitykset tuotiin sitten lautakunnan päätettäväksi 19.9.2012. Päättäjänä joutui joko-tai tilanteeseen ja vähän selkä seinää vasten. On selvää, että myöskin kullttuuri- ja liikuntapalvelut joutuvat osallistumaan säästötalkoisiin, mutta samaiset palvelualueet ovat kuitenkin pysyneet viime aikoina valtuuston asettamissa talousarvioraameissa, liikunnan osalta jopa paremmin.

Eniten keskustelua herättivät kirjastojen lakkautusasiat, kaavailtu juniorivuorojen maksullisuus sekä Tikkakosken uimahallista luopuminen. Itse kokouksessa puheenjohtaja esitti, että junioreille ei laiteta maksuja, vaan vaadittu summa kerätään muilta aikuisilta käyttäjiltä. Lisäsäästöjä tuli myös museoiden, kansalaisopiston ja kirjastotoimen puolelta (kirjastotoimen johtajan virka täytetään sisäisin järjestelyin).

Apulaiskaupunginjohtaja Koiviston pohjaesityksessä (muutetussa, tuon junioriasian ja lisäsäästöt hän otti esitykseensä) esitettiin siis Kuokkalan kirjaston (auki 15 t/vko), Kypärämäen kirjaston (15 t/vkoa (säästöt 45 000 e) sekä Tikkakosken uimahallin lakkautus 1.8.2013 alkaen (säästö 100 000 e 2013, 200 000 e 2014). Esitykseen tehtiin kaksi vastaesitystä: a) säilytetään kirjastot ja Tikkakosken uimahalli ja b) minun esitykseni: luovutaan uimahallista, mutta säilytetään kirjastot. Äänestyksessä minun esitykseni hävisi 7-5 toiselle vastaehdotukselle. Lopullisessa äänestyksessä vastaehdotus voitti apulaiskaupunginjohtajan esityksen äänin 8-4.

Itse äänestin Koiviston esityksen mukaan. Ikäviä päätöksiä ovat aina nuo säästöt, mutta on pakko puuttua myös rakenteisiin, ei pelkästään juustohöylään. Jotenkin jäi sellainen olo, että nyt tehtiin jo vaalibudjettia. Jouduin ikävään tilanteeseen, en olisi halunnut olla kirjastojen lakkautuksen puolella, mutta minusta pitää myös jotakin oikeasti tehdä kaupungin talouden kuntoon saamiseksi. Tein arvovalinnan: Jyväskylässä on kaksi täysimittaista uimahallia 2013, kun Aalto Alvarin remontti valmistuu eikä Wellamonkaan remontista kauan ole. Uimahalli ei kuitenkaan ole peruspalvelu. Pidin tätä rakenteellista oikeaa säästöä niin tärkeänä, että olisimme samalla voineet luopua näistä vain vähän auki olevista kirjastoista. Muuten kyllä kirjasto on sellainen palvelu, jonka pitää olla lähellä.

Nyt toki pallo heitettiin kaupunginhallitukselle ja valtuustolle. Saapa nähdä mahtaako valtuuston puheenjohtaja Pauli Partanen olla rohkea ja olla kannattamassa oikeaa säästämistä, kuten Tikkakosken uimahallista luopumista.

 

About the Author: Petri Vähäkangas

Leave A Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *