Avoimempi Jyväskylä – pääkirjoitus

http://avoimempijyvaskyla.fi

Avoimempi Jyväskylä

Vihreiden kunnallisvaaliteema on Avoimempi. Kun sitä esiteltiin, suhtauduin siihen hieman epäillen, mitä tämä taas tarkoittaa. Nyt vaalikampanjan edetessä olen vihdoinkin tajunnut sen; olen nähnyt valon.Poliittisen johtajuuden on sanottu olevan kateissa ja valta on valunut virkamiehille. Nyt on hetki ottaa valta takaisin niille, joille se kuuluu eli kuntalaisille ja vaaleissa valituille valtuutetuille. Vihreiden tarjoama ratkaisu tähän on avoimempi asioiden valmistelu, päätöksenteko ja läpinäkyvä toiminta. 

Kuulemisen kulttuurista pitää siirtyä osallisuuden kulttuuriin. Osallisuuden kulttuurissa kansalaiset, virkamiehet ja poliitikot pääsevät yhdessä suunnittelemaan tavoitteita, jakamaan rahaa kaupunkilaisten ajatuksista nouseville hankkeille ja rakentamaan yhdessä Jyväskylästä parempaa kaupunkia olla ja elää.

Avoimempaa yhdessä tekemisen kulttuuria pitää opetella yhdessä tehden. Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta sitä voidaan edistää avaamalla toimintatapoja. Me tarvitsemme rohkeita päänavauksia, rohkeita poliitikkoja ja myös rohkeita virkamiehiä.

Vaaleilla valitulle poliitikolle tämä aiheuttaa myös haasteen. Kabineteissa tapahtuvasta salaisesta kähminnästä pitää päästä eroon ja päätökset pitää altistaa koko ajan kansalaisten arvioitavaksi. Politiikkaan kuuluu myös toisten kuunteleminen ja kompromissien teko, mutta konsensuspolitiikka on tylsää. Jos politiikka ei tarjoa vaihtoehtoisia ratkaisuja, niin onko se politiikkaa vai pohjoiskorealaista demokratiaa?

Petri Vähäkangas
Jyväskylän Vihreät, puheenjohtaja

kirjoitus julkaistu Jyväskylän Vihreiden Avoimempi Jyväskylä-lehdessä. Lehdestä myös nettiversio: http://avoimempijyvaskyla.fi

Petri

Petri kuva: Vesa Muhonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *