Siirry suoraan sisältöön

Mene metsään nyt, sä takuulla virkistyt

Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt. Jyväskylän luontoliikuntaohjelma on valmistunut kaupunkilaisten kommentoitavaksi ja se löytyy kaupungin nettisivulta. On hienoa, että kaupunki edistää luontoliikuntaa; se on investointi asukkaiden hyvinvointiin ja toimintakykyyn.

Suosituin lähiliikuntapaikka on jo pitkään ollut lähistöllä oleva kevyen liikenteen väylä. Joskus on kuitenkin hyvä poiketa tutulta polulta ja antaa lintujen laulun sekä oravien temmellyksen viedä ajatukset kauas pois arkisista asioista. Ohjelman valmistelu on myös mainio esimerkki hyvästä toimintatavasta, jossa kansalaisten näkemykset otetaan huomioon asukaskyselyjen kautta. Kiitos kaupungin päättäjille ja viranhaltijoille!

KORONATILANTEESSA lähiliikuntapaikkoja tarvitaan ja käytetään tavallistakin enemmän. Paloturvallisia tulipaikkoja tarvitaan lisää, jotta pystytään nauttimaan eväistä ja viettämään virkistäviä taukoja turvavälit huomioon ottaen. Luontoliikuntapaikkojen huolto ja kunnossapito voidaan toteuttaa yhteistyössä järjestöjen tai vaikkapa Rikosseuraamuslaitoksen kanssa kuten Metsähallitus tekee kansallispuistoissa. Jyväskylän viihtyisyyttä lisää myös Tourujoen kunnostus osana keskustan ”Vihreää Kehää”. Me kaikki voimme myös omalla toiminnallamme edistää viihtyisyyttä kaupungin antamissa raameissa. Metsien suojelulle pitää asettaa kunnianhimoisemmat tavoitteet. Muistetaan siis olla huomaavaisia sekä muita ihmisiä että luonnon eläimiä kohtaan – viedään roskat mukanamme pois luonnosta ja pidetään koirat kytkettynä.

METSIEN HOIDOSSA olisi yhä parantamisen varaa. Tuoreen metsäohjelman mukaisesti kaupungin ulkoilu- ja virkistysmetsissä on otettu käyttöön jatkuvan kasvatuksen menetelmät, mutta silti avohakkuutkin heikentävät viihtyisyyttä monin paikoin. Opetuskäyttöön suunniteltu Kolmisoppisen metsäpolkukin havainnollistaa tätä. Kauramäkeen kaavoitettu uusi pientaloalue on harmillisessa ristiriidassa hyvien luontoliikuntasuunnitelmien kanssa.

RAKENTAMINEN tuhoaisi asfaltin alle metsiä, jotka nyt ovat mainioita luontoliikuntapaikkoja ja joissa asuu myös uhanalaiseksi käyneitä töyhtö- ja hömötiaisia. Metsien suojelulle pitää asettaa kunnianhimoisemmat tavoitteet. Maailmanlaajuisesti meitä tähän herättelee Sir David Attenborough ajatuksia herättävällä dokumentillaan A Life on Our Planet. Attenboroughia kannattaa kuunnella – ei pelkästään hänen hienon brittiaksenttinsa vaan myös yli yhdeksänkymmenen vuoden mukanaan tuoman näkemyksen vuoksi.

Virpi Kauko Petri Vähäkangas

Kirjoittajat ovat jyväskyläläisiä kuntavaaliehdokkaita (vihr.) ja aktiivisia luontoliikkujia.

julkaistu Keskisuomalaisessa 18.12.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.